loading
Új Swift Sport 2018

Hamarosan Ön is találkozhat a Suzuki új Swift Sport modelljével!

Az új Swift Sport autó kereskedői bemutatója 2018.06.08-án került megrendezésre a zsámbéki Drivingcamp vezetéstechnikai pályáján.A helyszínre való megérkezésem után a fő épületbe lépve pillantottam meg az új, 3. generációs Swift Sport modellt, melyen egyből megakadt a szemem. Egy rövid regisztrációt követve kicsit tájékozódni tudtam az autóról. A legelső dolgok, amik magukra vonzzák a tekintetet, elsősorban az új, már reklámokban is látott Napsárga szín, az exkluzív, vékony küllős, polírozott, 17 colos könnyűfém felnik, a szembetűnő hűtőrács, illetve a lökhárító. Az autó reklámjában lehet olvasni illetve hallani az alábbi mondatot: "Csípni fogod!". Nem véletlenül kapta ezt a szlogent, hiszen alaposabban megnézve a Swift Sport bizonyos jegyei egy darázsra utalnak. Ezért is kapta feltűnő, szinte összetéveszthetetlen színét. Ha jobban megnézzük a hűtőrácsot, illetve a felniket, kialakításukban hasonlítanak egy kaptár mintázatára. A lökhárító sportosságát a dupla kipufogórendszer fokozza.

 

Egy rövidke megnyitó beszéd után tesztelhettük az autókat a Drivingcamp különböző tanpályáin. Lehetőségünk volt kipróbálni először a 2. generációs Swift Sport modellt, összehasonlításképpen az új változattal.

 

A 2. generációs autó is egy nagyon jó fejlesztés volt, ám  hihetetlen módon, tudták még hova fokozni a vezetési élményt. Amint beültem a járműbe, az első dolog, amit tapasztaltam, a hihetetlenül kényelmes, fekete, kagyló kialakítású ülések voltak, amit piros varrással pezsdítettek fel. A volán mögött megtapintottam az erőt sugárzó,  perforált bőrrel bevont sportkormányt, ami szintén hangsúlyozza az autó stílusát piros varrásával. Az autóban ülve tekintetemet egyből oda vonzották a vörös és fekete színárnyalatú díszítőpanelek, illetve  az exkluzív műszeregység fekete-fehér színei. Elkezdődött a vezetés. Először egy időmérő pályán teszteltem az autót, ahol bóják segítségével kellett kanyarodó, forduló, illetve szlalom vezetést végrehajtani. Egyértelműen az új változat nyert a tesztelés folyamán, hiszen elődjéhez képest gyorsabb, dinamikusabb kis autó. A következő egy vizes pálya volt, ahol megadott sebességekkel kellett szinte „esős időben” szlalomozni. Mondanom sem kell, hogy itt is remekelt az új változat, hiszen amint megcsúszott a kerék, a biztonsági technológia egyből életbe lépett és megfogta az autót. Ez is azt bizonyítja, hogy elődjét biztonságtechnológiai szempontból is felülmúlja. Az utolsó tesztpályán az országúti vezetést tudtuk imitálni. Ezen az egyenes szakaszon jobban ki lehetett használni a 1.4-es 230 Nm-t biztosító turbómotort a maga „kis” 140 lóerejével. A pályán volt olyan rész, ami az élesebb kanyarokat szimulálta. Itt az első észrevételem az volt, hogy az ülés masszív kialakításának köszönhetően teljes mértékben megtámasztott az autó, semmilyen oldalirányú mozgás nem történt a vezetés közben. Másik lényeges változtatás a jármű dőlésszöge volt. Az új változat stabil, szinte kimozdíthatatlan, míg elődjénél elég jelentős az autó kilengése. A 6 tagolású manuális váltó a korábbi Swift Sportéhoz képest könnyebb, és sportosabb, hiszen az útja rövidebb lett.

 

 

 

A tesztelést követően részt vettem egy kis előadáson, ahol az autó műszaki paramétereiről volt szó az első tervezőrajzokon át a technológiai fejlesztésekig. Az 1.4 T motor ellenére a magas vezetési élmény párosul az alacsony CO kibocsátással, mely 15 %-kal kevesebb lett (a dupla kipufogórendszerrel/diffúzorokkal) elődjéhez képest, illetve a megfelelő gyorsaság eléréséhez a nyomatékos motort párosították a csökkentett össztömeggel. A régi 6,2 kg/Nm helyett immár sikerült elérni a 4,2 kg/ Nm-t, ami annyit tesz, hogy önsúlya 975 kg lett, így tehát 80 kg-mal kevesebbet nyom elődjénél. Az autó külsejét továbbá jellemzi a magas orr, a szélesebb, illetve hosszabb tengelytáv és a csökkentett magasság. A sportos sebesség elérésében jelentős szerepet játszanak a tetőn elhelyezkedő légterelők, illetve az ajtó alján látható "oldalszoknyák".

Összegezve a tapasztalataimat, az Új Swift Sport teljes mértékben elnyerte tetszésemet. Dinamikusságával, gyorsaságával, egyedi, sportos külsejével sikerült felülmúlnia elődjét. 

Réka, M6 Kft.

telefon
HÍVJON MINKET!